Arterijska hipertenzija in spremljanje krvnega tlaka v 24 urah

Uvod

Visok krvni tlak ali hipertenzija je bolezen in glavni dejavnik tveganja za bolezni srca in ožilja. O arterijski hipertenziji govorimo, ko gre za kronično zvišan krvni tlak, ki je enak ali višji od 140/90 mmHg. Najpogosteje ga ugotavljamo v srednjem življenjskem obdobju, s starostjo pa pogostnost hipertenzije narašča. Bolezen v svoji zgodnji fazi poteka nemo, dolgotrajno zvišan krvni tlak pa povzroči okvare žilja, srčno odpoved, srčnomišično in možgansko kap, ledvično odpoved in druge zaplete. Večino bolnikov odkrivamo in obravnavamo zdravniki družinske medicine s pomočjo diplomirane medicinske sestre v okviru referenčne ambulante.

Vzroki za arterijsko hipertenzijo

Pri več kot 90% bolnikov vzroka za bolezen ne poznamo in govorimo o primarni arterijski hipertenziji, pri kateri imajo pomembno vlogo dejavniki okolja (uživanje soli, debelost, telesa neaktivnost, alkohol). Pri manj kot 10% bolnikov pa govorimo o sekundarni arterijski hipertenziji, ki je posledica različnih bolezni. Zato v večini primerov bolezni ne moremo ozdraviti, lahko pa z ustreznim zdravljenjem znižamo krvni tlak na normalne vrednosti in s tem odložimo ali celo preprečimo nastanek zapletov zaradi trajno zvišanega krvnega tlaka.

Merenje krvnega tlaka

Najustreznejša meritev krvnega tlaka je na nadlahti. Velikost manšete mora ustrezati obsegu nadlahti in mora biti med meritvijo v višini srca. Zanesljivejšo oceno dejanskega krvnega tlaka v primerjavi z meritvami v ambulanti predstavljajo meritve zunaj ambulante v domačem okolju. Krvni tlak je v ambulanti običajno višji kot pri merjenju doma. Dodatne prednosti pred samomeritvami doma pa prinaša še spremljanje krvnega tlaka v 24 urah.

Z celodnevnim spremljanjem krvnega tlaka dosežemo večje število meritev, ki se odvijajo v bolnikovem vsakdanjem okolju med rutinskim delovnim dnem.Omogoča nam ugotavljanje učinka bele halje in odkrivanje hipertenzije ponoči ter prikrite hipertenzije. Lažje tudi ocenjujemo 24-urno učinkovitost antihipertenzivnega zdravljenja. Tako je celodnevno spremljanje krvnega tlaka  nepogrešljiva preiskava pri oceni hipertenzije  starejših, otrocih in mladostnikih in pri bolnikih z velikim srčno-žilnim tveganjem ter je trenutno najboljša metoda za oceno hipertenzije pri mejnih vrednostih krvnega tlaka.

S pisanjem dnevnika aktivnosti lahko preiskavo še dodatno individualiziramo, saj nam dodatni podatki omogočajo natančnejšo obdelavo in interpretacijo rezultatov višine krvnega tlaka glede na obdobje spanja in budnosti.

Za ponovitev preiskave se odločamo pri izraziti spremenljivosti krvnega tlaka, neprimernem odzivu na zdravljenje in zahtevi po dobro urejeni hipertenziji tudi ponoči, kar je potrebno predvsem pri bolnikih s sladkorno, ledvično boleznijo ter hudi srčno-žilni bolezni.

Ker je omenjena preiskava pri sodobni obravnavi arterijske hipertenzije vse pomembnejša, jo lahko kot novo pridobitev, opravite tudi v naši ambulanti. Uporabljamo merilnik Schiller, ki je ocenjen in potrjen po mednarodnih standardiziranih protokolih. Za več informacij se lahko obrnete na vaše zdravnike v naših ambulantah.

Strategija zdravljenja

Zdrav življenjski slog je temelj za preventivo in zdravljenje arterijske hipertenzije. Priporočeni ukrepi, ki lahko vplivajo na višino krvnega tlaka so: omejitev soli, zmerno uživanje alkohola, prehrana, ki vsebuje veliko zelenjave in sadja ter malo maščob, redna telesna aktivnost in nadzorovanje telesne teže. Poleg omenjenih ukrepov je izjemnega pomena tudi zdravljenje z zdravili s katerimi lahko učinkovito nadzorujemo krvni tlak in preprečimo nastanek zapletov in okvare organov.

Asist. Klemen Pašić, dr. med., spec. druž. med.

SAVA MED, zdravstvene storitve in svetovanje, d.o.o.

NASLOV
Cesta k Dravi 8,
2241 Spodnji Duplek

E-MAIL
sprejem@savamed.si

TELEFON
+386 (02) 620 2490

Copyright by SAVA MED, d.o.o. 2019. All rights reserved.