SAVA MED, zdravstvene storitve in svetovanje, d.o.o.

NAPOTKI O ZDRAVJU

Visok krvni tlak ali hipertenzija je bolezen in glavni dejavnik tveganja za bolezni srca in ožilja. O arterijski hipertenziji govorimo, ko gre za kronično zvišan krvni tlak, ki je enak ali višji od 140/90 mmHg. Najpogosteje ga ugotavljamo v srednjem življenjskem obdobju, s starostjo pa pogostnost hipertenzije narašča. Bolezen v svoji zgodnji fazi poteka nemo, dolgotrajno zvišan krvni tlak pa povzroči okvare žilja, srčno odpoved, srčnomišično in možgansko kap, ledvično odpoved in druge zaplete. Večino bolnikov odkrivamo in obravnavamo zdravniki družinske medicine s pomočjo diplomirane medicinske sestre v okviru referenčne ambulante.

V toplejših mesecih, ki prihajajo, ponovno vstopa v ospredje pomen pravilnega izpostavljanja soncu. V naslednjih straneh smo na kratko povzeli značilnosti kože in sončnih žarkov in pozitivne ter negativne učinke žarkov na naše telo.

Koža je največji organ našega telesa in opravlja številne pomembne naloge. Varuje notranje organe pred zunanjimi poškodbami in je prva obramba pred vdorom škodljivih snovi iz okolice. Prav tako nas ščiti pred izgubo vode (pred izsušitvijo), uravnava telesno temperaturo, omogoča, da občutimo okolico, v koži pa, pod vplivom sončnih žarkov, nastaja tudi vitamin D.

SAVA MED, zdravstvene storitve in svetovanje, d.o.o.

NASLOV
Cesta k Dravi 8,
2241 Spodnji Duplek

E-MAIL
sprejem@savamed.si

TELEFON
+386 (02) 620 2490

Copyright by SAVA MED, d.o.o. 2019. All rights reserved.