Bolezni, ki jih prenašajo klopi

S pomladjo in toplejšimi dnevi se poveča tveganje za vbod klopa. Klopi so majhni zajedavci, ki za svoj razvoj od ličinke do odraslega klopa potrebujejo obroke krvi na gostitelju (človek, žival). S usti prederejo kožo in se nanjo prisesajo. Pri tem izločijo sliko, v kateri se nahajajo strupi, ki se prenesejo v človekovo kri in povzročijo bolezen.Bolezni, ki jih prenašajo klopi, so v Sloveniji pogoste.

Lymska borelioza je najpogostejša bolezen v Sloveniji, ki jo prenašajo klopi. Povzročajo jo bakterije borelije, ki zraven sklepov prizadene še druge organske sisteme. Znak bolezni je rdečina, ki se pojavi nekaj dni do tednov po vbodu klopa, se počasi širi, na sredini bledi in dobi obliko obroča. Zdravljenje je antibiotično in je najbolj učinkovito ob začetku okužbe. Pred okužbo se lahko zaščitimo s svetlimi in dolgimi oblačili, repelenti, temeljitim pregledom telesa po sprehodu ter s čimprejšnjo odstranitvijo prisesanih klopov.

Klopni meningoencefalitis je virusno vnetje osrednjega živčevja. Teden dni po vbodu klopa se pojavi slabo počutje, bolečine v mišicah, glavobol in vročina – prva faza bolezni. Temu sledi izboljšanje do treh tednov. Nastopi druga faza bolezni v obliki visoke telesne temperature z močnim glavobolom, slabostjo, bruhanje, tresenjem rok in jezika. Včasih so prisotne tudi motnje zavesti in zbranosti. Pri 5-10% bolnikov se lahko pojavijo ohromitve, pri približno 1% pa se okužba konča s smrtjo. Okužba lahko za seboj pusti posledice, kot so glavoboli, vrtoglavice, motnje sluha, zmanjšana sposobnost koncentracije, depresija in motnje razpoloženja, motnje v delovanju avtonomnega živčevja in ohromitve. Zdravljenje poteka simptomatsko, kar pomeni da zdravimo simptome, ki so se pri okužbi pojavili. Zaščita pred okužbo je cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu.

Če pri pregledu telesa opazimo klopa, ga čimprej odstranimo, in sicer s koničasto pinceto ga primemo čim bližje koži in ga z enakomernim gibom izvlečemo. Če delček klopa ostane v telesu, je verjetno, da bo telo samo zaznalo tujek in nanj reagiralo z blagim vnetjem, kar bo pripomoglo k odstranitvi klopa.

Kdaj k zdravniku? V primeru, če se 7 do 10 dni po vbodu klopa na mestu vboda naredi kolobar, ki se širi, ali pa v primeru slabega počutja, glavobola in bolečin v mišicah.

Nina Klampfer, dipl. med. sestra

SAVA MED, zdravstvene storitve in svetovanje, d.o.o.

NASLOV
Cesta k Dravi 8,
2241 Spodnji Duplek

E-MAIL
sprejem@savamed.si

TELEFON
+386 (02) 620 2490

Copyright by SAVA MED, d.o.o. 2019. All rights reserved.